Leon, van school naar strategie: De complexe wereld van herstructurering

Het vak restructuring krijg je niet uit de schoolbanken mee

"Je kan een ontzettend mooie bijdrage leveren aan bedrijven, op het moment dat ze dit het hardst nodig hebben." Leon Bruggers is sinds oktober 2021 Restructuring Consultant bij Kruger. Hoe ervaart hij het werken bij Kruger in dit dynamische vak?

Interesse voor cijfers

Toen Leon aan zijn studie Bedrijfseconomie begon, had hij niet specifiek een carrière als consultant op het vizier. Vanuit zijn voorliefde voor cijfers richtte hij zich in eerste instantie enkel op financiële afdelingen. "Al gedurende mijn studie merkte ik dat ik veel interesse heb in het vertalen van die cijfers in iets concreets. Hoewel ik na mijn studie nog op financiële afdelingen werkte, zag ik die combinatie met strategie een keer in actie tijdens een gezamenlijk project met Kruger." De eerste interesse was gewekt en dit bleek later wederzijds: toen Kruger enige tijd na de afronding van het project opnieuw op zijn pad kwam, maakte Leon de overstap.

De overstap

"Die switch heb ik uiteindelijk gemaakt vanwege de inhoud. Het soort project waar ik Kruger voor het eerst leerde kennen, waarbij je een onderneming in zwaar weer met concrete acties kunt helpen, smaakte naar meer." Bovendien kun je hier volgens Leon meteen vanaf het begin een bijdrage aan leveren: "Je werkt bij Kruger in kleine teams van 2-3 consultants, zodat je altijd direct betrokken bent bij een opdracht. Op je tweede of derde werkdag kun je zomaar tegenover de directie van een onderneming zitten."

Leren in de praktijk

De eerste weken bij Kruger omschrijft Leon dan ook als intens. "Bij iedere nieuwe baan krijg je natuurlijk in de eerste weken veel nieuwe informatie. Maar het vak van restructuring consultant krijg je niet uit de schoolbanken mee, dat moet je vooral in de praktijk leren. Bij Kruger hebben we een buddy-systeem. Je werkt de eerste maanden samen met een ervaren collega die je begeleidt en waarbij je kan meekijken, naast je eigen verantwoordelijkheden. Al snel krijg je het vertrouwen om steeds meer zaken zelfstandig op te pakken."

Leon benoemt de impact, de dynamiek en de uitdaging als pluspunten van zijn werk als restructuring consultant bij Kruger. "Ondernemers komen (gelukkig) niet vaak in hun carrière in zwaar weer terecht. Ze zijn dus vrij onbekend met alles wat daarbij komt kijken. Als je dan bij ze aanschuift met een bak kennis die zij niet hebben, kan je echt van toegevoegde waarde zijn. Verder weet je nooit hoe je dag eruit komt te zien. Als een bedrijf op randje van omvallen staat, dan kan de wereld voor een bedrijf er twee uur later heel anders uitzien. Dat vraagt aanpassingsvermogen van je, maar maakt het ook interessant. De druk ligt hoger, maar de voldoening bij een goed resultaat ook."

Bevlogen ondernemers

Omdat Kruger met name werkt voor het middenbedrijf, kom je volgens Leon sneller to the point en krijg je sneller een tastbaar resultaat. "Bij grote corporates moet je vaak langs allerlei afdelingen om de juiste stempels te krijgen. In het middenbedrijf kunnen meestal veel sneller acties worden uitgezet en resultaten geboekt worden. Er zijn doorgaans directe lijnen met de eindverantwoordelijken. Ik werk sowieso graag met een bedrijfsgrootte waarbij de ondernemers nog heel persoonlijk betrokken zijn. Bijvoorbeeld familiebedrijven met een eigen geschiedenis. Die ondernemers hebben veel passie en de mensen bij het bedrijf zijn zeer betrokken, zelfs als er een paar honderd man werkt."

Dit directe contact met bevlogen ondernemers betekent ook dat je heel scherp moet zijn. "Bij Kruger zit je vaak met eindverantwoordelijken aan tafel, die hun onderneming door en door kennen. Alles wat je zegt moet je goed kunnen onderbouwen, alleen een vermoeden is niet genoeg. Maar als je laat zien dat je een oplossing kan bieden, dan krijg je des te meer waardering terug."

Flexibiliteit is belangrijk

De dynamiek bij Kruger maakt het volgens Leon lastig om een typische werkweek te omschrijven. "Meestal werk je aan 3-4 verschillende projecten tegelijk, die allemaal in verschillende fasen kunnen zitten. De ene dag neem je verkennende interviews af op locatie, de volgende bespreek je een rapportage met een bank of maak je een analyse achter je bureau." Nog een voorbeeld van de onvoorspelbaarheid: Laatst nam een onderneming op vrijdagmiddag contact op over een acuut probleem. De volgende maandag zijn we er naartoe gereden en hebben we drie dagen op locatie intensief aan de problematiek gewerkt. Ik wist die vrijdagochtend nog niet dat mijn volgende week er zo uit zou zien." Hoewel dit alleen sporadisch voorkomt, is het volgens Leon dan ook geen typische 9-5 baan. "Je moet een bepaalde flexibiliteit hebben, maar die krijg je dan ook terug. Na hard werken en wat extra gemaakte uren krijg je ruimte voor wat meer vrije tijd daarna."

Uitstekende sfeer

Er is bij Kruger daarnaast ruimte voor ontspanning: "We gaan één keer per jaar een weekendje weg met het hele team, bijvoorbeeld op skiweekend. We proberen verder iedere maand samen te sporten, op dit moment meestal padellen. De sfeer op kantoor is uitstekend, iedereen bij Kruger vertrouwt elkaar blind. Dat merk je echt binnen de onderneming. We hebben eigenlijk ook maar twee lagen binnen het bedrijf - partners en consultants - dus er is weinig sprake van strakke hiërarchie. Een junior kan gerust zijn/haar vragen aan een partner stellen. Verder werk je samen met collega's van allerlei leeftijden en een gebalanceerde man-vrouw verdeling; een goede mix."

"Toen ik hier begon was het voor mij een grotendeels nieuw vak, dus ik ging er heel open in. Het is me allemaal uitstekend bevallen en ik zit hier op de juiste plek om me nog verder te ontwikkelen. Ik kijk uit naar de komende jaren", besluit Leon.