Franck: "De cirkel kwam zo rond. Kruger is in de tussentijd sterk gegroeid en geprofessionaliseerd, maar de vertrouwde goede werksfeer is hetzelfde gebleven."
Sinds zijn terugkeer eind 2022 als senior consultant, heeft Franck met zijn specifieke kennis, ervaring en netwerk op het gebied van alternatieve financiering Kruger weer extra middelen gebracht om ondernemingen te helpen. Vanwaar zijn interesse in financiering en wat leidde hem weer terug naar Kruger?
Franck, geboren en getogen onder de rook van Breda, kwam van jongs af aan in aanraking met het ondernemerschap. Zijn vader had een elektrotechnisch installatiebedrijf, waar Franck in de vakanties meedraaide als installateur. Het deed hem twijfelen tussen een technische of bedrijfseconomische studie. "Toen mijn broer koos voor de TU Eindhoven, koos ik natuurlijk voor de andere optie", zegt Franck met een knipoog. Hoewel de mogelijkheid om later het bedrijf van zijn vader over te nemen op de achtergrond meespeelde, was vooral zijn algemene interesse in het verbeteren van bedrijfsresultaten een belangrijke inspiratie.
Tijdens zijn studie bedrijfseconomie aan de Universiteit van Tilburg - met een specialisatie in Financieel Economisch Management - ontdekte Franck dat informal investors een uitkomst konden zijn voor kleine ondernemingen, die niet bij de banken terecht konden voor financiering. In Nederland kwam dit begin jaren '90 nog nauwelijks voor. "Soms plaatsten investeerders wel een advertentie in de krant, maar daar kwamen dan zoveel onzinnige reacties van gelukszoekers op, dat het lastig was om een goede selectie te maken." Franck voerde een uitgebreid onderzoek uit naar de 'best practices' rondom de inzet van informal investors en schreef op basis hiervan een boek. Ook liep hij stage bij een van de eerste matchingbureaus voor informal investors en ondernemers.
Via een vacature kwam Franck na zijn studie bij Kruger terecht, dat in die tijd nog uit ca. 5 mensen bestond. De pragmatische insteek die ook toen al de boventoon voerde bij Kruger, sprak hem meteen meer dan aan. Voor Kruger gaf juist de gedrevenheid van Franck en zijn intrinsieke interesse in het MKB de doorslag.
"Ik heb toen ontzettend veel geleerd bij Kruger, door met heel veel verschillende bedrijven en sectoren in aanraking te komen en door veel verschillende problemen op te kunnen lossen. Daarnaast heb ik er geleerd heel doelgericht te werken, met een focus op waar het om gaat, en om snel een probleem te detecteren. Dat kwam mij goed van pas bij de grotere organisaties waar ik later werkte, waar gewaakt moest worden om randzaken niet meer aandacht dan nodig te geven."
Na ca. 4 jaar verruilt Franck zijn eerste baan bij Kruger: "Bedrijven uit de problemen helpen kon Kruger ook toen al als de beste. Bij mij groeide daarnaast de interesse in het doorgronden van de onderliggende aanleidingen. Met een opleiding tot registercontroller wilde ik mij in dit gebied verdiepen. Die combinatie van studie en werk was in die periode - bij het toen nog veel kleinere Kruger - lastiger te combineren met het dagelijkse werk dan nu het geval is. Hoewel ik het heel moeilijk vond om Kruger te verlaten, heb ik toen toch gekozen voor de opleiding tot registercontroller. Ten opzichte van deze begintijd zijn er nu bij Kruger veel meer mogelijkheden gekomen voor het combineren van studie en werk."
"Na ongeveer 12 jaar bij ASR en Robeco gewerkt te hebben in diverse controlling en leidinggevende financiële functies, begon het te kriebelen om weer wat met het MKB te gaan doen. Daar heb ik altijd hart voor gehad, ook van uit mijn jeugd." Het leidde eerst tot een periode van 10 jaar als senior debt investment manager bij NEOS, dat institutioneel (non-bancair) geld in het MKB investeerde. "Mijn functie bij NEOS vereiste dat ik in heel korte tijd veel verschillende bedrijven moest kunnen doorgronden, om te bepalen of ze in aanmerking konden komen voor financiering. Dat heeft heel waardevolle kennis en ervaring binnen de non-bancaire financieringsmarkt opgeleverd."
Toen Franck na deze 10 jaar Kees Lieve weer tegenkwam op een borrel, voelde het als het juiste moment voor een terugkeer naar Kruger. "Wat mij altijd was bijgebleven van Kruger is de pragmatische en klantgerichte aanpak, nooit gericht op veel uren schrijven maar puur op de oplossing. Het is ondanks de sterke groei van 5 naar ca. 30 medewerkers nog steeds een niet-hiërarchisch kantoor waarin iedereen samen hard werkt om klanten snel een werkbare oplossing te bieden, zonder eindeloos papierwerk en wollige verhalen."
"Verder beschikt Kruger over een enorm brede kennis en een uitgebreid netwerk, waarmee het ondernemingen kan helpen waar anderen dat niet lukt. Met mijn inmiddels grote ervaring en netwerk binnen het gebied van non-bancaire financieringen, kan ik klanten van Kruger ook op dat gebied extra mogelijkheden bieden. Dat heeft inmiddels tot mooie resultaten geleid, want het is sinds mijn eerste periode alleen maar moeilijker geworden voor bedrijven om aan bancaire financiering te komen. Ook non-bancaire financiering in combinatie met de WHOA biedt interessante mogelijkheden voor ondernemingen."
Volgens Franck moet je als senior consultant bij Kruger dan ook specifieke en niet-alledaagse ervaring mee kunnen brengen, evenals een relevant netwerk. "Daarnaast hoort het bij de Kruger-cultuur dat je ook als senior je handen uit de mouwen steekt. Waar je bij andere kantoren vaak alleen als supervisor optreedt, schrijf je bij Kruger daarnaast nog steeds zelf analyses en rapporten. Als je graag ook op die manier betrokken blijft, is Kruger een hele interessante werkgever."